Nie je vlna ako vlna!

Nie je vlna ako vlna!

Každého robí šťastným niečo iné, každý má svoj štýl a iné “OKO”. Aj na ihlici. A vlastne všetko v živote záleží na našom uhle pohľadu.

Každý hľadá svoj jedinečný spôsob ako splynúť s prírodou. Niekto má rád turistiku, iný bicykluje po kopcoch, ďalší behá po poliach. Mňa, zakladateľku značky 2sheeps, robí šťastnou dotyk s vlnou a farmársky život. Po tom, čo som sa vrátila k tvoreniu z vlny, keďže tvorím celý život a je to moja podstata existencie, pochopila som, že na farme nám chýbajú ovečky, z ktorých by som si vlnu spracovávala od úplného začiatku. Keď strihám môjho čierneho baránka, hovorím tomu, že si idem po svoje čierne zlato. Je to odmena za celoročnú, bez výnimky každodennú, starostlivosť.

Ovečky, ktoré chováme sú u nás čisto spoločenským zvieraťom. Nepatria medzi plemená, ktoré dávajú mlieko. Tejto túžby sme sa museli dobrovoľne vzdať. Na chov na mäso sú pomerne maličké tiež. Rastie im však vlna, ktorá je jemná, kvalitná a nádherná na dotyk. Sú to tiež naši spoločníci, požierači všetkého zeleného a vnášajú nám živo na farmu popri ostatnej hydine, mačkách a našej malej border kolii Roxi.

Naša malá Roxi s modelkou Miškou vo svetri z priadze  Re:Treat
Sveter je vysoko hrejivý, zo 100% vlny z oviec plemena Bluefaced Kerry Hill.

Každodenné kŕmenie je nielen starosť, ale aj radosť. Shetlandské ovce sú vo všeobecnosti plaché skákavé a divoké. Patria ku pôvodným plemenám a je to na nich poznať. Nezvyknú sa k človeku chovať ako pes, či mačka, s výnimkou môjho čierneho baránka, ktorý sa príde vždy nechať pohľadiť. Som si istá, že to nie je len pre ten ranný ovos. Podobne sme ich lákali aj na tejto fotke. Ovos mala Miška v ruke. Skúšali sme, či sa chytia tak aj na fľašu mlieka.  Myslím, že sa podarilo a vznikla taká trošku avantgardná fotka, ktorú mám veľmi rada. Sú to jednoducho naše deti a takto aj symbolicky.

Pulóver z priadze 100% BFL Naturals je krásne dielo, ktoré sme robili aj kurzoch
Návod je možné nájsť na ravelry.com

Shetlandské ovce a kvalitná vlna ktorú poskytujú mi boli inšpiráciou práve pre vznik nášho obchodíku zameraného na plemenné priadze. Vyberať si priadzu na pletenie z rôznych typov oviec je bežným trendom v mnohých krajinách, kde sa chovom oviec viac zaoberajú. Menšie pradiarne spracúvajú vlnu aj na požiadanie veľkochovateľov alebo si ovčie rúna skupujú podľa jednotlivých plemien sami. Ich vzájomnou kombináciou alebo aj jednotlivo využívajú z každej vlny určité vlastnosti. Lesk, schopnosť intenzívneho farbenia, jemnosť a pod. Lebo nie je ovca ako ovca a nie je teda ani vlna ako vlna. Každá vlna má svoj vzhľad a kvalitu, aby tak poskytla svojmu majiteľovi ideálne vlastnosti pre tú ktorú pleteninu.


Pulóver je so 100% shetlandskej vlny, ktorú u nás nájdete v priadzach The Croft a The Croft Tweed.
Je to obľúbená priadza, z ktorej vzniklo už mnoho svetrov.

Tí čo radi šijú, pletú alebo ináč tvoria módu mi dajú za pravdu, že vytvoriť si niečo pre seba je určitým vyjadrením našej osobnosti. Pre mňa pletenie je nekonečné more dizajnov, farieb, strihov, vždy vytvorených na mieru, aby to podčiarklo moju osobnosť, ženskosť a dovolilo mi nosiť veci, ktoré mi sedia. Sedia môjmu oku i postave.

Pletenina vie byť aj elegantná. Už dávno to nie je len ten pletený sveter, ktorý plnil účel tepla a mal športový vzhľad. Je to malé umenie.
Pulóver je z priadze Illustrious DK. Vlna z oviec falkland v kombinácii s 30% podielom alpaky je jedna z mojich naobľúbenejších.

Vlnu, ktorú si z oviec ostrihám a chcem ju využiť je potrebné najprv oprať, potom načesať, nafarbiť a nakoniec je pripravená na spriadanie. Farbiť môžete samotný česnec alebo až hotovú priadzu. Záleží od výsledku, ktorý chcete dosiahnuť.

Farba priadze je málokedy jednoliata. Dnes sú v trende melírované odtiene, ktoré pred spriadaním pochádzajú z rôznofarebných česancov. Nakombinovať ich do požadovaného výsledku je malým “kuchárskym” umením.

A malý detail na záver. Vlna včera a dnes a stále našťastie tá istá vlna. Teší ma, že je na svete veľa nadšencov, ktorí vedia čo s ňou a využívajú tento dar prírody.

História a súčasnosť na jednom mieste. Ovčie rúno je ale stále ten základ, čo ich spája.


Pre 2sheeps.com
Model: Michaela Šáleková 
Makeup&hair: LuciaLus: Profesional make-up artist, hair stylist
Photo: Martina Mlčúchová MMMlivephoto
Dekor, produkcia a styling: SLB Agency Lokácia: Rajská záhradka, Senec

Ďakujeme za doplnky: SUKŇOVO a mojej kamarátke Katke

Zdieľajte a dajte vedieť iným

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *